Два от най-елитните университети в САЩ – Харвард“ и Масачузетският технолгичен институт

...
Два от най-елитните университети в САЩ – Харвард“ и Масачузетският технолгичен институт
Коментари Харесай

Харвард и MIT съдят администрацията на Тръмп

Два от най-елитните университети в САЩ – „ Харвард “ и Масачузетският технолгичен институт (MIT), заведоха дело против администрацията на Тръмп във федералния съд в Бостън с гледище да бъде блокирано решение, което ще анулира визите на задграничните студенти, в случай че образованието им през идния научен учебен срок е напълно онлайн, съобщи „ Ню Йорк Таймс “.

Според двете образователни заведения мярката, която бе обявена от имиграционните органи на Съединени американски щати по-рано тази седмица, пречи на общо над 9 хиляди ученици от чужбина да обитават в страната. В желае си те разказват нуждата от въвеждане на краткотрайна заповед, която не разрешава на държавното управление да наложи въпросното решение, защото е в прорез със Закона за административните процедури.

„ Масачузетс е дом на хиляди задгранични студенти, които не би трябвало да се опасяват от депортиране или под напън да излагат здравето и сигурността си на риск, с цел да подобрят образованието си. Това решение на имиграционния орган е грубо, нелегално и ще съдим, с цел да го спрем “, безапелационна бе Маура Хийли, министър на правораздаването на щата.

Президентът на Харвард, Лорънс Бъроу, дефинира действието на управляващите като неразумно и разгласи, че то цели да наложи напън за провеждането на присъствени образователни занятия „ без оглед на опасенията за здравето и сигурността на учениците, инструкторите и други “.

От Харвард възнамеряват да преподават онлайн през идната академична година, до момента в който други университети обмислят въвеждането на хибриден модел, включващ и дребен брой часове, изискващи наличие.

Американският съвет по образованието, както и още над 25 асоциации, се чака да поддържат обвиняването.

Чуждестранните студенти са главен източник на доходи за университетите в Съединени американски щати, а загубата им ще значи забележителен спад в средствата на така и така финансово потърпевшите от пандемията висши образователни заведения в страната. По данни на Асоциацията на държавните университети на Мичиган всичките 33 236 студента в щата дават отговор за 1.2 милиарда $ от стопанската система му през 2018 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР